Big Brother Awards Nederland 2013 https://www.bigbrotherawards.nl Big Brother Awards Nederland 2013 Thu, 05 Sep 2013 12:33:08 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.9.2 Eerste video’s van de BBA2013 online https://www.bigbrotherawards.nl/2013/09/eerste-videos-van-de-bba2013-online/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/09/eerste-videos-van-de-bba2013-online/#comments Tue, 03 Sep 2013 15:49:33 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2819 Voor iedereen die er vorige week donderdag niet bij kon zijn, of de livestream niet kon volgen: de eerste video’s van de Big Brother Awards 2013 staan online!

Onder andere de speeches van Jacob Appelbaum en Axel Arnbak zijn alvast te bekijken. De overige video’s komen zo snel mogelijk online. Veel dank aan Engage! voor het opnemen en monteren van de awardceremonie.

Update: alle videos van de sprekers vind je op ons Vimeo-account.

Check ook deze backstage reportage van Ancilla:

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/09/eerste-videos-van-de-bba2013-online/feed/ 0
Dit zijn de winnaars: minister Opstelten en de Belastingdienst! https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/dit-zijn-de-winnaars-minister-opstelten-en-de-belastingdienst/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/dit-zijn-de-winnaars-minister-opstelten-en-de-belastingdienst/#comments Fri, 30 Aug 2013 10:29:52 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2813 De winnaars van de Big Brother Awards 2013 zijn minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en de Belastingdienst. Opstelten mocht de Publieksprijs mee naar huis nemen vanwege zijn hackvoorstel, zijn plannen voor kentekenregistratie en een hele reeks andere voorstellen en uitspraken waaruit zijn desinteresse voor privacy blijkt. De Belastingdienst ontving de Expertprijs voor het stofzuigen van parkeer- en kentekendata die door anderen is verzameld en eigenlijk gewist had moeten worden.

Programmaboekje

We wilden dit jaar naast de awards zelf, ook aandacht vragen voor ontwikkelingen op privacygebied in het algemeen. Dat hebben we gedaan in het programmaboekje, onder de noemer ‘De Staat van Privacy’. In het boekje vindt je ook de motivatie achter de nominaties van de winnaars en genomineerden en korte bio’s van sprekers en kunstenaars.

Awardceremonie

We vonden het een erg geslaagde avond. Voor iedereen die de ceremonie gemist heeft: we zetten zo snel mogelijk een registratie van de avond en filmpjes van de sprekers en uitreikingen online. Daarnaast zijn er veel foto’s gemaakt, dus houd deze site in de gaten!

Publieksprijs

Voor de Publieksprijs kon iedereen in Nederland kandidaten nomineren. Van de kandidaten met de meeste nominaties is een top-3 gemaakt waar vervolgens op gestemd kon worden. Behalve minister Opstelten maakten de AIVD/NSA en Equens kans op de Publieksprijs. Opstelten won uiteindelijk met een ruime meerderheid van de stemmen.

Expertprijs

In aanvulling op nominaties van het publiek heeft Bits of Freedom een aantal experts op het gebied van privacy en security gevraagd om kandidaten voor te dragen die misschien minder (media)aandacht hebben gekregen, maar toch een nominatie verdienen. De kanshebbers voor deze Expertprijs waren de Belastingdienst, minister Ronald Plasterk en het Europees Parlement.
Onder andere Jaap-Henk Hoepman, Nico van Eijk, Arnold Roosendaal en Jeroen van Beek hebben nominaties aangedragen.

 

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/dit-zijn-de-winnaars-minister-opstelten-en-de-belastingdienst/feed/ 0
Genomineerd voor Expertprijs: het Europees Parlement https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-het-europees-parlement/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-het-europees-parlement/#comments Thu, 29 Aug 2013 12:49:48 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2794 De bonte lappendeken die we het Europees Parlement noemen, levert op zijn minst tegenstrijdige resultaten als het om privacy gaat. Soms gaan we er dankzij het EP een stap op vooruit, maar veel vaker zetten we helaas twee stappen terug.

Vorig voorjaar stemde het Parlement er mee in om de Amerikaanse overheid toegang te geven tot de gegevens van Europese vliegtuigpassagiers. Daarbij vond het Parlement het niet nodig om eerst het Europese Hof van Justitie te laten beoordelen of dit wel door de beugel kon.

Na dit dieptepunt ging het Parlement verder met het vormgeven van nieuwe Europese privacyregels. Veel parlementsleden hebben daarbij vooral goed geluisterd naar lobbyisten van de IT- industrie. Daarom ligt er nu – na een jaar van stemmen en praten – een voorstel met duizenden amendementen, die voor het grootste deel slecht nieuws zijn voor burgers. De definitieve stemming volgt nog maar het stemt niet optimistisch.

Recenter stelde het Parlement zich merkwaardig laks op in relatie tot het Prism-schandaal. In plaats van woede en verontwaardiging volgde er een matige resolutie. Gevolg: de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een nieuw handelsverdrag gaan gewoon door. Tijdens deze onderhandelingen zal ook de doorgifte van persoonsgegevens door bedrijven naar de Verenigde Staten worden besproken.

We hopen het natuurlijk van harte, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het Parlement haar ruggengraat terugvindt voordat ze opnieuw gaat stemmen en onderhandelen over onze privacy. Gelukkig is het binnenkort onze beurt om te stemmen: in mei 2014 kiezen we een nieuw Europees Parlement. U bent gewaarschuwd.

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-het-europees-parlement/feed/ 0
Genomineerd voor Expertprijs: de Belastingdienst https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-de-belastingdienst/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-de-belastingdienst/#comments Wed, 28 Aug 2013 10:25:57 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2784 De Belastingdienst heeft, in een poging om de schatkist enigszins op peil te houden, de jacht geopend op de automobilist. Dit doen ze door het opvragen van gegevens van parkeerinstanties en snelwegcamera’s. Gegevens die verwijderd hadden moeten worden. Desondanks wordt er gegraven in deze berg gegevens, net zolang tot ze de allerlaatste overtreder gevonden hebben. Ondertussen is dat wel een enorme inbreuk op de privacy van iedereen die niets heeft misdaan.

De Belastingdienst gebruikt wel erg graag informatie van anderen. Zo heeft ze een convenant gesloten met de Landelijke Eenheid (de voormalige KLPD) om informatie van ANPR-camera’s te verkrijgen. Deze informatie wordt verwerkt, met name om leaserijders te kunnen controleren. Maar daarmee verzamelt de Belastingdienst dus automatisch alle gegevens van iedereen die over de Nederlandse snelwegen rijdt. Dat is een onacceptabele privacyschending. Daar komt nog bij dat de Belastingdienst gebruik maakt van kentekengegevens die de politie al zou hebben moeten verwijderen. Kortom, de wet wordt gehandhaafd op grond van gegevens die niet voorhanden mogen zijn, en toch worden gebruikt. Vreemd.

Daarbovenop vraagt de Belastingdienst informatie op over parkeerders bij parkeerinstantie SHPV. De SHPV zou deze gegevens na acht 
weken moeten verwijderen, maar blijkbaar worden ze na die periode versleuteld en alsnog bewaard. Dat komt de Belastingdienst mooi uit, want daardoor kunnen zij deze informatie opvragen. Wederom op oneigenlijke grond dus.

“De belastingdienst is zo een centrale cloud-dienst die jarenlang persoonlijke gegevens bewaart die andere instanties niet zelf (voor langere tijd) mogen bewaren”, aldus security- en privacy-onderzoeker Jaap-Henk Hoepman. “De vraag rijst of dit niet een grote ‘data witwas operatie’ betreft: wat let de politie om naderhand te gaan grasduinen in deze gegevens…”

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-de-belastingdienst/feed/ 0
Genomineerd voor Expertprijs: Ronald Plasterk https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-ronald-plasterk/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-ronald-plasterk/#comments Tue, 27 Aug 2013 13:20:19 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2779 Het leek zo mooi: een wijziging van de grondwet om het briefgeheim uit te breiden naar alle vormen van privécommunicatie. Maar toen het voorstel voor het nieuwe communicatiegeheim er eindelijk was, bleek minister Plasterk er een enorme achterdeur in te hebben gebouwd. Alle privécommunicatie tussen burgers is geheim – tenzij de regering daar anders over denkt.

Volgens het nieuwe voorstel mag er namelijk inbreuk worden gemaakt op het communicatiegeheim na machtiging van een minister of in het kader van de nationale veiligheid. Rechterlijke toetsing komt er dan niet aan te pas. En dat komt de regering mooi uit, aangezien we later dit jaar een wetswijziging kunnen verwachten die inlichtingendiensten de bevoegdheid geeft om massaal internetverkeer af te tappen.

Terwijl alle ogen dus gericht zijn op de Amerikaanse NSA, bouwt Plasterk verder aan de Nederlandse variant van Prism. De minister leek sowieso niet onder de indruk van de onthullingen van Edward Snowden. ‘De AIVD gebruikt Prism niet’, bracht hij naar buiten. Dat wisten we al, waar het om gaat is of de AIVD informatie gebruikt die via Prism is verkregen. En dat laat Plasterk in het midden: “De wijze waarop specifieke gegevens zijn verkregen wordt in beginsel niet gedeeld.”

“Er is veel kritiek op hoe de Amerikaanse overheid burgers volgt, maar we vergeten onszelf een spiegel voor te houden,” zegt Nico van Eijk, professor aan het Instituut voor Informatierecht. “Het conceptvoorstel voor het communicatiegeheim laat zien dat het in Nederland niet beter gesteld is.”

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerd-voor-expertprijs-ronald-plasterk/feed/ 0
BBA2013: de sprekers en kunstenaars https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/bba2013-de-sprekers-en-kunstenaars/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/bba2013-de-sprekers-en-kunstenaars/#comments Mon, 26 Aug 2013 11:01:54 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2761 Nog drie dagen tot de Big Brother Awards 2013! Tijdens de ceremonie is er dit jaar behalve de uitreiking van awards ook een aantal interessante sprekers en kunstenaars te zien. We zetten ze voor je op een rij:

Nog geen kaartje? Ze zijn nog te koop!

Sprekers:

 

Jacob Appelbaum
De Amerikaanse hacker, onderzoeker en activist Jacob Appelbaum is vooral bekend als het publieke gezicht van het Tor-project. Eerder dit jaar interviewde Appelbaum de -toen nog anonieme- klokkenluider Edward Snowden. Het past in zijn missie om surveillance wereldwijd te openbaren en ter discussie te stellen. Op de Big Brother Awards zal hij verder ingaan op massale surveillance door overheden en hoe we daar tegen kunnen strijden.

Miriyam Aouragh
Op haar blog omschrijft Miriyam Aouragh zichzelf als antropoloog / internetonderzoeker / activist. Door haar onderzoek weet Aouragh als geen ander welke rol technologie speelt in zowel het ontstaan als het onderdrukken van revoluties in het Midden-Oosten. Ze zal op de Big Brother Awards vertellen over wat we kunnen leren van overheidssurveillance in de Arabische wereld.

Claudio Guarnieri
Claudio Guarnieri werkt als security researcher voor Rapid7. Daarnaast is hij lid van de Shadowserver Foundation: een collectief van security professionals dat strijdt tegen malware en cybercrime. Voor Citizenlab werkte Guarnieri mee aan een onderzoek naar de verspreiding van de commerciële spyware FinFisher. Op de Big Brother Awards zal hij vertellen over de commercialisering van digitale spionage.

Axel Arnbak
Als promovendus aan het Instituut van Informatierecht (IVIR) doet Axel Arnbak onderzoek naar de regulering van cybersecurity. Zo heeft hij onder andere publicaties geschreven over de Patriot Act en de toegang van Amerikaanse geheime diensten tot informatie in de cloud -een onderwerp dat sinds de onthullingen van Edward Snowden extra in de belangstelling staat. Op de Big Brother Awards zal hij verder ingaan op wat deze onthullingen betekenen voor de veiligheid van onze gegevens.

Sebastian
Met een achtergrond in de ICT en rondhangen in kelders met andere mensen met een tech-interesse, raakte Sebastian aan het begin van het millennium betrokken bij de hackerscene en sloot hij zich aan bij hacklabs/internetwerkplaatsen ASCII & PUSCII en jaren later Technologia Incognita en LAG. Binnen deze hackerspaces en -labs heeft Sebastian diverse workshops en evenementen georganiseerd, kennis gemaakt met diverse onderwerpen en genoten van de vele discussies die ontstonden. Op de Big Brother Awards zal hij vertellen welke rol hackerspaces spelen in het vergroten van bewustwording van veiligheid en privacy van internetters.

Kunstenaars:

 

Constant Dullaart
Constant Dullaart studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten, waar hij later ‘artist in residence’ was. Zijn werk richt zich op het visualiseren van de taal van het internet, met oog voor politiek en de invloed van het bedrijfsleven. In de video ‘Terms of Service’ (2012) leest de vriendelijke interface van Google de complexe gebruikersvoorwaarden voor -een document dat veel vertelt over het bedrijf achter de zoekmachine.

Front404
FRONT404 is een kunstenaarsduo uit Utrecht bestaande uit Thomas voor ‘t Hekke en Bas van Oerle. Na samengewerkt te hebben aan een afstudeeropdracht voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht besloten ze onder de naam FRONT404 verder te werken aan verdere projecten, met name interactieve installaties. Privacy is een terugkerend thema in hun werk. Hun werk Sphere omschrijven ze als een ‘curious creature that likes to keep an eye on things’. Wat er gebeurt als er even niets te zien is kun je zelf ervaren.

moddr_
Het Rotterdamse moddr_ is een ‘media/hacker/co-working space voor artgeeks’. Opgericht door oud studenten Media Design van het Piet Zwart instituut, richt moddr_ zich op het modificeren (modding) van technologie op een artistieke manier. Commidy.us is een platform met als doel mensen meer controle over hun data te geven. “They make money from your data, why shouldn’t you?”

Data Dealer
De browsergame Data Dealer is ontstaan uit een samenwerking van game designers en hacktivisten uit Oostenrijk, Duitsland en de VS. De makers typeren het spel als een soort Farmville, maar dan met het oogsten van persoonsgegevens in plaats van radijsjes. Door jezelf in de schoenen van een dataverzamelaar te plaatsen leer je spelenderwijs wat er allemaal met je privé-gegevens gebeurt.

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/bba2013-de-sprekers-en-kunstenaars/feed/ 0
BBA2013: het programma https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/bba2013-het-programma/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/bba2013-het-programma/#comments Thu, 22 Aug 2013 15:30:15 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2723 Nog een week tot de negende editie van de Big Brother Awards! De nominaties voor de Publieksprijs en Expertprijs zijn bekend en de kaartverkoop is geopend. Wat kun je de 29e allemaal verwachten?

Eerder hadden we Jacob Appelbaum al aangekondigd als openingsspreker van de avond, maar er is nog veel meer te zien. Hieronder het definitieve programma:

Vanaf 19:30 Zaal open
20:00-20:35 Plenaire opening in Grote Zaal:
Welkom door moderator Bahram Sadeghi
Welkomstwoord Ot van Daalen (directeur Bits of Freedom)
Presentatie De staat van privacy
Keynote door Jacob Appelbaum (Tor)
20:45-21:30 Lightning Talks en expositie
Bar, foyer & meeting room:
Expositie:
Sphere (Front404)
Terms of Service (Constant Dullaart)
Commodify.us (Moddr_)
Data Dealer
Grote Zaal:
20:45-20:55 LIGHTNING TALK #1
Sebastian (Tech.Inc.): Hoe vergroten hackerspaces de bewustwording van veiligheid en privacy bij internetters.
20:55-21:05 LIGHTNING TALK #2
Miriyam Aouragh (CAMRI, University of Westminster): Wat kunnen we hier leren van de surveillancepraktijken in de Arabische wereld?
21:05-21:15 LIGHTNING TALK #3
Claudio Guarnieri (Rapid7): The commercialization of surveillance. (Eng.)
21:15-21:25 LIGHTNING TALK #4
Axel Arnbak (Instituut voor Informatierecht, UvA): De hopeloze respons op PRISM: veertig open vragen over de maatschappelijke waarde van privacy
21:30-22:00 Uitreiking Big Brother Awards 2013 in de Grote Zaal
22:00-23:00 Borrel

 

Kaartjes zijn nog steeds te koop via deze link!

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/bba2013-het-programma/feed/ 0
Plasterk, Europees Parlement en Belastingdienst genomineerd voor Expertprijs https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/plasterk-europees-parlement-en-belastingdienst-genomineerd-voor-expertprijs/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/plasterk-europees-parlement-en-belastingdienst-genomineerd-voor-expertprijs/#comments Tue, 20 Aug 2013 13:36:36 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2717 De laatste genomineerden voor een Big Brother Award zijn bekend! De Belastingdienst, minister Plasterk en het Europees Parlement maken kans op de zogenaamde Expertprijs. De kanshebbers voor deze award zijn aangedragen door experts op het gebied van privacy en security.

Genomineerden

Minister Plasterk dankt zijn nominatie aan het ondermijnen van het voorstel voor een algemeen communicatiegeheim in de grondwet. Door een uitzondering op te nemen voor een ministeriële machtiging – zonder rechterlijke toetsing – zet hij de deur open naar de massale internettap die later dit jaar door zijn ministerie wordt voorgesteld.

Het Europees Parlement verdient een nominatie voor een lakse houding tegenover de privacybescherming van Europese burgers. Met het doorgeven van passagiersgegevens aan de VS, het afzwakken van nieuwe privacyregels en een slappe reactie op Amerikaanse afluisterpraktijken, lijkt het EP voor elke stap vooruit, twee stappen terug te zetten.

De Belastingdienst is genomineerd vanwege het stofzuigen van parkeer- en kentekendata die door anderen is verzameld en eigenlijk gewist had moeten worden. Met deze ‘witwaspraktijken‘ wordt de Belastingdienst in feite een centrale cloud-dienst voor omstreden gegevens van onschuldige burgers.

Experts

De Big Brother Awards bestaan dit jaar uit een Publieksprijs en een Expertprijs. Naast nominaties en stemmen van het algemeen publiek, heeft Bits of Freedom een negental experts op het gebied van privacy en security gevraagd om privacyschenders aan te dragen die misschien minder (media)aandacht hebben gekregen, maar wel een nominatie verdienen. De inzendingen van deze experts vormen de basis voor de drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar.

Onder andere Jaap-Henk Hoepman, Nico van Eijk, Arnold Roosendaal en Jeroen van Beek hebben nominaties aangedragen.

Op 29 augustus zal bekend worden wie van de drie de award mee naar huis mag nemen. Wil je daar bij zijn? Er zijn nog steeds kaartjes te koop!

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/plasterk-europees-parlement-en-belastingdienst-genomineerd-voor-expertprijs/feed/ 0
De lucky losers! Drie genomineerden die net buiten de boot vielen. https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/de-lucky-losers-drie-genomineerden-die-net-buiten-de-boot-vielen/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/de-lucky-losers-drie-genomineerden-die-net-buiten-de-boot-vielen/#comments Mon, 19 Aug 2013 10:52:18 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2685 Er blijken genoeg personen, bedrijven en organisaties te zijn die het niet zo nauw nemen met onze privacy. Naast de top drie, waarop gestemd kan worden, zijn er dus veel nominaties die helaas buiten beschouwing blijven. Maar niet helemaal, want we willen toch graag aandacht besteden aan de drie genomineerden die het net niet zijn geworden.

Op een verdienstelijke gedeelde vierde plaats staan namelijk drie genomineerden. Het zijn oude bekenden: Fred Teeven, de Nederlandse overheid en de Nederlandse burger. Twee daarvan zijn al eens winnaar geweest van een Big Brother Award.

Fred Teeven
Fred Teeven, bij de vorige editie nog een winnaar, won voor het afzwakken van privacywetgeving. En ook dit jaar is hij daar voor genomineerd. We kunnen daar een consistente lijn in ontdekken: waar Fred is, doet de privacy een stapje terug. Dit jaar zal hij geen winnaar zijn – wie weet een (kleine) stap in de goede richting.

De Nederlandse burger
De Nederlandse burger won in 2007 voor een onverschillige houding en desinteresse in haar eigen privacy. Ook dit jaar is de burger hiervoor genomineerd, maar niet vaak genoeg om kans te maken op de publieksprijs. Is het nu echt zo mager gesteld met de belangstelling van de burger voor digitale grondrechten? In vergelijking met 2007 lijkt het, gezien de hoeveelheid nominaties en hoeveelheid stemmen die we hebben ontvangen een stuk beter te gaan. Ga zo door, wij!

De Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid, als overkoepelende term, won de Award nog nooit, alhoewel er elk jaar wel een afdeling van de overheid is die de prijs in de wacht sleept. Toch is het belangrijk om te zien dat er kennelijk onder de vele personen die genomineerd hebben een gevoel leeft dat de Nederlandse overheid in al zijn geledingen weinig opheeft met onze privacy.

Volgend jaar
Laten we hopen dat Fred Teeven en de Nederlandse burger op de goede weg zijn en de Nederlandse overheid hierdoor gestimuleerd wordt om ook de juiste richting op te bewegen. We merken het volgend jaar bij de nominaties!

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/de-lucky-losers-drie-genomineerden-die-net-buiten-de-boot-vielen/feed/ 0
Genomineerde Equens zoekt andere manieren om de rekening te betalen https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerde-equens-zoekt-andere-manieren-om-de-rekening-te-betalen/ https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerde-equens-zoekt-andere-manieren-om-de-rekening-te-betalen/#comments Fri, 16 Aug 2013 08:18:04 +0000 https://www.bigbrotherawards.nl/?p=2678 Arm Equens. De taak van dit bedrijf is om betalingsgegevens te verwerken. Helaas blijkt het verdienmodel minder riant dan beoogd, want Equens besloot dit jaar uit een ander vaatje te tappen. Het leek ze een goed idee om je transactiegegevens te verkopen aan winkels – en concurrenten daarvan – waar je iets gekocht hebt. Handig toch? Na massale kritiek is dit plan ”tijdelijk” in de koelkast gezet.

Equens is een van de grootste Europese verwerkers van betalingsverkeer. Ondanks een jaarlijkse 10.4 miljard transacties en 4.4 miljard toonbankbetalingen en geldopnames, is de marge die hierop verdiend wordt voor Equens te klein.

Dus tijd voor een ander plan: het verkopen van pintransactiegegevens. Deze gegevens zouden dan geanonimiseerd worden, waarbij ze niet te herleiden zouden zijn tot een persoon, maar wel tot de wijk waarin die persoon woont.

Kritiek volgde: van privacyorganisaties, banken en de politiek. Ineens vond Equens het geen goed plan meer. Niet omdat de gegevens uiteindelijk toch wel herleidbaar zouden zijn, of omdat het plan op zichzelf slecht is, maar door de maatschappelijke onrust die door het plan ontstond.

Nu gaat Equens in overleg met banken en andere partijen om alsnog draagvlak te creëren. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Vind je dat deze genomineerde de publieksprijs moet winnen? Stem dan op Equens!

]]>
https://www.bigbrotherawards.nl/2013/08/genomineerde-equens-zoekt-andere-manieren-om-de-rekening-te-betalen/feed/ 0