Editie 2013 - Donderdag 29 augustus 2013 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

17 Jun 2013
Categorie├źn:

Het privacydebat is springlevend. De praktijken van spionerende overheden en datahongerige bedrijven staan sinds de onthulling van het Prism-schandaal volop ter discussie. En vanaf vandaag kun je iets terug doen, door privacyschenders te nomineren voor een plek in de schijnwerpers tijdens de negende editie van de Big Brother Awards. Op 29 augustus 2013 wordt tijdens het prijzengala in Pakhuis de Zwijger bekendgemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar een award mee naar huis mogen nemen.

Over de Big Brother Awards en de nominaties

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. De prijs vraagt op ludieke wijze aandacht voor de grofste privacyschendingen van het afgelopen jaar. Tijdens het prijzengala zal er bovendien worden stilgestaan bij de staat van privacy in Nederland en interessante ontwikkelingen op het gebied van dit grondrecht.

Op deze website kan iedereen personen, bedrijven en overheden nomineren als kanshebbers voor twee awards: de publieksprijs en de ‘expertprijs’. Vul in het formulier rechts in wie volgens jou een award verdient en waarom. Vergeet vooral niet je nominatie te onderbouwen met links naar bronnen. Nominaties kunnen vanaf vandaag tot maandag 29 juli ingezonden worden. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Ter inspiratie: de winnaars van vorig jaar

Vorig jaar gingen vier privacyschenders met een Big Brother Awards naar huis. Het KLPD won in de categorie Overheid vanwege het inzetten van omstreden spyware en het opnieuw hacken van slachtoffers van een botnet. Minister Edith Schippers kreeg een award in de categorie Personen vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD. Facebook ontving een award in de categorie Bedrijven door naar de beurs te gaan met de gegevens van haar gebruikers, ondanks een reeks aan privacymissers. Staatssecretaris Fred Teeven verdiende tot slot de publieksprijs met zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken. Het complete juryrapport van vorig jaar vind je hier.

Reacties zijn gesloten.