Editie 2013 - Donderdag 29 augustus 2013 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

26 Aug 2013
Categorieën:

Nog drie dagen tot de Big Brother Awards 2013! Tijdens de ceremonie is er dit jaar behalve de uitreiking van awards ook een aantal interessante sprekers en kunstenaars te zien. We zetten ze voor je op een rij:

Nog geen kaartje? Ze zijn nog te koop!

Sprekers:

 

Jacob Appelbaum
De Amerikaanse hacker, onderzoeker en activist Jacob Appelbaum is vooral bekend als het publieke gezicht van het Tor-project. Eerder dit jaar interviewde Appelbaum de -toen nog anonieme- klokkenluider Edward Snowden. Het past in zijn missie om surveillance wereldwijd te openbaren en ter discussie te stellen. Op de Big Brother Awards zal hij verder ingaan op massale surveillance door overheden en hoe we daar tegen kunnen strijden.

Miriyam Aouragh
Op haar blog omschrijft Miriyam Aouragh zichzelf als antropoloog / internetonderzoeker / activist. Door haar onderzoek weet Aouragh als geen ander welke rol technologie speelt in zowel het ontstaan als het onderdrukken van revoluties in het Midden-Oosten. Ze zal op de Big Brother Awards vertellen over wat we kunnen leren van overheidssurveillance in de Arabische wereld.

Claudio Guarnieri
Claudio Guarnieri werkt als security researcher voor Rapid7. Daarnaast is hij lid van de Shadowserver Foundation: een collectief van security professionals dat strijdt tegen malware en cybercrime. Voor Citizenlab werkte Guarnieri mee aan een onderzoek naar de verspreiding van de commerciële spyware FinFisher. Op de Big Brother Awards zal hij vertellen over de commercialisering van digitale spionage.

Axel Arnbak
Als promovendus aan het Instituut van Informatierecht (IVIR) doet Axel Arnbak onderzoek naar de regulering van cybersecurity. Zo heeft hij onder andere publicaties geschreven over de Patriot Act en de toegang van Amerikaanse geheime diensten tot informatie in de cloud -een onderwerp dat sinds de onthullingen van Edward Snowden extra in de belangstelling staat. Op de Big Brother Awards zal hij verder ingaan op wat deze onthullingen betekenen voor de veiligheid van onze gegevens.

Sebastian
Met een achtergrond in de ICT en rondhangen in kelders met andere mensen met een tech-interesse, raakte Sebastian aan het begin van het millennium betrokken bij de hackerscene en sloot hij zich aan bij hacklabs/internetwerkplaatsen ASCII & PUSCII en jaren later Technologia Incognita en LAG. Binnen deze hackerspaces en -labs heeft Sebastian diverse workshops en evenementen georganiseerd, kennis gemaakt met diverse onderwerpen en genoten van de vele discussies die ontstonden. Op de Big Brother Awards zal hij vertellen welke rol hackerspaces spelen in het vergroten van bewustwording van veiligheid en privacy van internetters.

Kunstenaars:

 

Constant Dullaart
Constant Dullaart studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten, waar hij later ‘artist in residence’ was. Zijn werk richt zich op het visualiseren van de taal van het internet, met oog voor politiek en de invloed van het bedrijfsleven. In de video ‘Terms of Service’ (2012) leest de vriendelijke interface van Google de complexe gebruikersvoorwaarden voor -een document dat veel vertelt over het bedrijf achter de zoekmachine.

Front404
FRONT404 is een kunstenaarsduo uit Utrecht bestaande uit Thomas voor ‘t Hekke en Bas van Oerle. Na samengewerkt te hebben aan een afstudeeropdracht voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht besloten ze onder de naam FRONT404 verder te werken aan verdere projecten, met name interactieve installaties. Privacy is een terugkerend thema in hun werk. Hun werk Sphere omschrijven ze als een ‘curious creature that likes to keep an eye on things’. Wat er gebeurt als er even niets te zien is kun je zelf ervaren.

moddr_
Het Rotterdamse moddr_ is een ‘media/hacker/co-working space voor artgeeks’. Opgericht door oud studenten Media Design van het Piet Zwart instituut, richt moddr_ zich op het modificeren (modding) van technologie op een artistieke manier. Commidy.us is een platform met als doel mensen meer controle over hun data te geven. “They make money from your data, why shouldn’t you?”

Data Dealer
De browsergame Data Dealer is ontstaan uit een samenwerking van game designers en hacktivisten uit Oostenrijk, Duitsland en de VS. De makers typeren het spel als een soort Farmville, maar dan met het oogsten van persoonsgegevens in plaats van radijsjes. Door jezelf in de schoenen van een dataverzamelaar te plaatsen leer je spelenderwijs wat er allemaal met je privé-gegevens gebeurt.

Reacties zijn gesloten.