Editie 2013 - Donderdag 29 augustus 2013 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Er blijken genoeg personen, bedrijven en organisaties te zijn die het niet zo nauw nemen met onze privacy. Naast de top drie, waarop gestemd kan worden, zijn er dus veel nominaties die helaas buiten beschouwing blijven. Maar niet helemaal, want we willen toch graag aandacht besteden aan de drie genomineerden die het net niet zijn geworden.

Op een verdienstelijke gedeelde vierde plaats staan namelijk drie genomineerden. Het zijn oude bekenden: Fred Teeven, de Nederlandse overheid en de Nederlandse burger. Twee daarvan zijn al eens winnaar geweest van een Big Brother Award.

Fred Teeven
Fred Teeven, bij de vorige editie nog een winnaar, won voor het afzwakken van privacywetgeving. En ook dit jaar is hij daar voor genomineerd. We kunnen daar een consistente lijn in ontdekken: waar Fred is, doet de privacy een stapje terug. Dit jaar zal hij geen winnaar zijn – wie weet een (kleine) stap in de goede richting.

De Nederlandse burger
De Nederlandse burger won in 2007 voor een onverschillige houding en desinteresse in haar eigen privacy. Ook dit jaar is de burger hiervoor genomineerd, maar niet vaak genoeg om kans te maken op de publieksprijs. Is het nu echt zo mager gesteld met de belangstelling van de burger voor digitale grondrechten? In vergelijking met 2007 lijkt het, gezien de hoeveelheid nominaties en hoeveelheid stemmen die we hebben ontvangen een stuk beter te gaan. Ga zo door, wij!

De Nederlandse overheid
De Nederlandse overheid, als overkoepelende term, won de Award nog nooit, alhoewel er elk jaar wel een afdeling van de overheid is die de prijs in de wacht sleept. Toch is het belangrijk om te zien dat er kennelijk onder de vele personen die genomineerd hebben een gevoel leeft dat de Nederlandse overheid in al zijn geledingen weinig opheeft met onze privacy.

Volgend jaar
Laten we hopen dat Fred Teeven en de Nederlandse burger op de goede weg zijn en de Nederlandse overheid hierdoor gestimuleerd wordt om ook de juiste richting op te bewegen. We merken het volgend jaar bij de nominaties!

Reacties zijn gesloten.