Editie 2013 - Donderdag 29 augustus 2013 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

30 Aug 2013
Categorie├źn:

De winnaars van de Big Brother Awards 2013 zijn minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en de Belastingdienst. Opstelten mocht de Publieksprijs mee naar huis nemen vanwege zijn hackvoorstel, zijn plannen voor kentekenregistratie en een hele reeks andere voorstellen en uitspraken waaruit zijn desinteresse voor privacy blijkt. De Belastingdienst ontving de Expertprijs voor het stofzuigen van parkeer- en kentekendata die door anderen is verzameld en eigenlijk gewist had moeten worden.

Programmaboekje

We wilden dit jaar naast de awards zelf, ook aandacht vragen voor ontwikkelingen op privacygebied in het algemeen. Dat hebben we gedaan in het programmaboekje, onder de noemer ‘De Staat van Privacy’. In het boekje vindt je ook de motivatie achter de nominaties van de winnaars en genomineerden en korte bio’s van sprekers en kunstenaars.

Awardceremonie

We vonden het een erg geslaagde avond. Voor iedereen die de ceremonie gemist heeft: we zetten zo snel mogelijk een registratie van de avond en filmpjes van de sprekers en uitreikingen online. Daarnaast zijn er veel foto’s gemaakt, dus houd deze site in de gaten!

Publieksprijs

Voor de Publieksprijs kon iedereen in Nederland kandidaten nomineren. Van de kandidaten met de meeste nominaties is een top-3 gemaakt waar vervolgens op gestemd kon worden. Behalve minister Opstelten maakten de AIVD/NSA en Equens kans op de Publieksprijs. Opstelten won uiteindelijk met een ruime meerderheid van de stemmen.

Expertprijs

In aanvulling op nominaties van het publiek heeft Bits of Freedom een aantal experts op het gebied van privacy en security gevraagd om kandidaten voor te dragen die misschien minder (media)aandacht hebben gekregen, maar toch een nominatie verdienen. De kanshebbers voor deze Expertprijs waren de Belastingdienst, minister Ronald Plasterk en het Europees Parlement.
Onder andere Jaap-Henk Hoepman, Nico van Eijk, Arnold Roosendaal en Jeroen van Beek hebben nominaties aangedragen.

 

Reacties zijn gesloten.