De bonte lappendeken die we het Europees Parlement noemen, levert op zijn minst tegenstrijdige resultaten als het om privacy gaat. Soms gaan we er dankzij het EP een stap op vooruit, maar veel vaker zetten we helaas twee stappen terug.
Vorig voorjaar stemde het Parlement er mee in om de Amerikaanse overheid toegang te geven tot de gegevens van Europese vliegtuigpassagiers. Daarbij vond het Parlement het niet nodig om eerst het Europese Hof van Justitie te laten beoordelen of dit wel door de beugel kon.
Na dit dieptepunt ging het Parlement verder met het vormgeven van nieuwe Europese privacyregels. Veel parlementsleden hebben daarbij vooral goed geluisterd naar lobbyisten van de IT- industrie. Daarom ligt er nu – na een jaar van stemmen en praten – een voorstel met duizenden amendementen, die voor het grootste deel slecht nieuws zijn voor burgers. De definitieve stemming volgt nog maar het stemt niet optimistisch.
Recenter stelde het Parlement zich merkwaardig laks op in relatie tot het Prism-schandaal. In plaats van woede en verontwaardiging volgde er een matige resolutie. Gevolg: de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een nieuw handelsverdrag gaan gewoon door. Tijdens deze onderhandelingen zal ook de doorgifte van persoonsgegevens door bedrijven naar de Verenigde Staten worden besproken.
We hopen het natuurlijk van harte, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het Parlement haar ruggengraat terugvindt voordat ze opnieuw gaat stemmen en onderhandelen over onze privacy. Gelukkig is het binnenkort onze beurt om te stemmen: in mei 2014 kiezen we een nieuw Europees Parlement. U bent gewaarschuwd.