Editie 2013 - Donderdag 29 augustus 2013 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Als winnaar van de BBA 2010 en erkend aanhanger van ‘law and order’ heeft Minister Opstelten zich ook dit jaar hard ingezet voor het afbreken van onze digitale rechten. Van het opslaan, bewaren en scannen van alle kentekens via ANPR technologie tot zijn wetsvoorstel om computers te kunnen hacken: Ivo Opstelten laat geen kans onbenut om de surveillancestaat tot stand te brengen. Privacy is voor hem niets meer dan een onnodige kostenpost op de begroting.

Dit jaar is hij zijn belofte voor nieuwe wetgeving nagekomen. Begin mei is de Wet Computercriminaliteit III ter consultatie op internet aangeboden, waarin niet alleen het hacken van computers (of alles waarmee contact met internet gemaakt kan worden) aan het opsporingspalet van politie zal worden toegevoegd, maar ook het kunnen blokkeren en filteren van websites en het kunnen sanctioneren van het niet nakomen van een decryptiebevel door de verdachte.

Daarnaast is het steeds eenvoudiger geworden om auto’s op wegen in de gaten te houden. Een reden voor Opstelten om de ANPR-technologie landelijk in te zetten en de kentekens in een database te zetten – je weet immers nooit waar het goed voor is. En de verzamelde gegevens worden eveneens overgedragen aan de Belastingdienst.

Geld is sowieso belangrijk voor Opstelten. Zo merkt hij naar aanleiding van een onderzoek naar de kosten behorende bij nieuwe Europese regelgeving voor bescherming van persoonsgegevens op dat het hem zorgen baart hoe hoog deze zijn. Jouw privacy kost geld – en dat is niet de bedoeling.

Vind je dat Opstelten de publieksprijs moet krijgen? Stem dan op hem!

Reacties zijn gesloten.