Editie 2013 - Donderdag 29 augustus 2013 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Veiligheidsdiensten horen in essentie onze vrijheid – en onze grondrechten – te beschermen. Dit jaar heeft Edward Snowden ons laten zien dat de veiligheidsdiensten hiervoor geen middel schuwen, ook als dit betekent dat al onze vertrouwelijke communicatie tot op het bot gefileerd wordt. Je beroepen op je recht op privacy is voor de NSA en de AIVD een reden om aan te nemen dat je iets te verbergen hebt.

Op 6 juni onthulde The Guardian dat de NSA gebruik maakt van Prism, een programma dat gebruikt wordt om informatie te verzamelen uit gegevens van (Amerikaanse) communicatie-aanbieders, waaronder Microsoft, Facebook en Google. Later bleek deze onthulling gelekt te zijn door klokkenluider Edward Snowden, die naar Hongkong gevlucht was en vervolgens naar Rusland vertrok.

Na de eerste onthulling, volgde een reeks van onthullingen over de werkzaamheden van veiligheidsdiensten. Zo verzamelt de NSA al het internetverkeer, evenals sms-verkeer van en naar de Verenigde Staten. De Engelse geheime dienst, GCHQ, tapt transatlantische kabels af die via het Verenigd Koninkrijk lopen en ook Nederland maakt gebruik van gegevens die via deze systemen verzameld worden.

De kritiek die ontstond doet de NSA vrij weinig – vooral omdat het gaat om gegevens van niet-Amerikanen. De Nederlandse regering stelt zich vervolgens op het standpunt dat het niet aan de AIVD of Nederland is om te controleren op welke wijze de gegevens die zij ontvangen van andere geheime diensten verzameld is. En dat was dan dat.

Vind je dat deze genomineerde de publieksprijs verdient? Stem dan op de NSA/AIVD!

Reacties zijn gesloten.