Editie 2013 - Donderdag 29 augustus 2013 - Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

De laatste genomineerden voor een Big Brother Award zijn bekend! De Belastingdienst, minister Plasterk en het Europees Parlement maken kans op de zogenaamde Expertprijs. De kanshebbers voor deze award zijn aangedragen door experts op het gebied van privacy en security.

Genomineerden

Minister Plasterk dankt zijn nominatie aan het ondermijnen van het voorstel voor een algemeen communicatiegeheim in de grondwet. Door een uitzondering op te nemen voor een ministeriële machtiging – zonder rechterlijke toetsing – zet hij de deur open naar de massale internettap die later dit jaar door zijn ministerie wordt voorgesteld.

Het Europees Parlement verdient een nominatie voor een lakse houding tegenover de privacybescherming van Europese burgers. Met het doorgeven van passagiersgegevens aan de VS, het afzwakken van nieuwe privacyregels en een slappe reactie op Amerikaanse afluisterpraktijken, lijkt het EP voor elke stap vooruit, twee stappen terug te zetten.

De Belastingdienst is genomineerd vanwege het stofzuigen van parkeer- en kentekendata die door anderen is verzameld en eigenlijk gewist had moeten worden. Met deze ‘witwaspraktijken‘ wordt de Belastingdienst in feite een centrale cloud-dienst voor omstreden gegevens van onschuldige burgers.

Experts

De Big Brother Awards bestaan dit jaar uit een Publieksprijs en een Expertprijs. Naast nominaties en stemmen van het algemeen publiek, heeft Bits of Freedom een negental experts op het gebied van privacy en security gevraagd om privacyschenders aan te dragen die misschien minder (media)aandacht hebben gekregen, maar wel een nominatie verdienen. De inzendingen van deze experts vormen de basis voor de drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar.

Onder andere Jaap-Henk Hoepman, Nico van Eijk, Arnold Roosendaal en Jeroen van Beek hebben nominaties aangedragen.

Op 29 augustus zal bekend worden wie van de drie de award mee naar huis mag nemen. Wil je daar bij zijn? Er zijn nog steeds kaartjes te koop!

Reacties zijn gesloten.